CIVILIZATIA MAYA




Civilizaţia mayasă a atins apogeul în perioada 300-900 d.H.
De unde veneau ei şi de ce au ales una din regiunile cele mai neospitaliere ale Americii Centrale nimeni nu ştie!
Tot un mister a rămas şi dispariţia civilizaţiei mayase.
Mayasi stiau să prevadă eclipsele exact, ca şi deplasările planetelor, fără a cunoaşte aparatele optice sau unităţile de timp.
Vastul teritoriu Maya cuprindea odinioară teritoriul a cinci state moderne – Mexic, Guatemala, Belize, Honduras şi El Salvador.
Ştim că a fost o societate dezvoltată care a creat o artă sofisticată, a cunoscut matematica, şi-a creat propriul sistem de scriere, avea cunoştinţe avansate de astronomie.
Erau agricultori pricepuţi, artizani şi arhitecţi pricepuţi, iar oraşele lor au înflorit în pădurea tropicală.
Dar, de asemenea, erau adepţii practicilor brutale, iar în societatea lor exista violenţă, sclavie şi haos.
Credincioşii îşi provocau răni pe tot corpul, ca sacrificiu adus zeilor.
Ajunşi la apogeul civilizaţiei lor, mayaşii erau interesaţi în mod special să înţeleagă timpul şi semnificaţia vieţii.
Se credea că puternici preoţi mayaşi erau singurii care puteau comunica direct cu zeii şi ei erau cei care supravegheau ofrandele care se aduceau zeilor.
Fiinţele umane erau considerate ofrandele supreme şi se recurgea adesea la ele în speranţa că zeii vor fi domoliţi în vremurile tumultoase.
În cele din urmă, nevoia de a captura mai mulţi oameni pentru a-i folosi în sacrificii a dus populaţia maya la războaie frecvente.
Cum a dispărut civilizaţia maya, nimeni nu stie.
Exista foarte multe opinii in legatura cu extintia acestei civilizatii, un cataclism, plecarea de pa aceasta planeta si altele .
Altii banuiesc ca ar fi disparut datorita unei invazii de barbari veniti din partea nordica.
Vedeti in continuare cronologia si profetia mayasilor:



Profetia Maya privind anul 2012, cind va fi sfirsitul lumii, si anuntat cu o precizie milimetrica, la secunda, de calendarele marii civilizatii meso-americane.
Calendarul Maya este focusat pe cicluri, iar in 2012 incepe un nou ciclu, un an are 260 de zile.
Anul: 3100 B.C. Potrivit calendarului Maya, a avut loc crearea lumii.
...2600 B.C. Cultura Maya începe să se formeze pe înălţimile şi câmpiile joase din America Centrală.
...1500 B.C. începe perioada pre-clasică pe măsură ce înfloreşte cultura.
...700 B.C. Apare prima scriere în Mesoamerica.
...400 B.C. apare calendarul solar Maya din piatră, cel mai timpuriu calendar . ...300 B.C. Marile oraşe Maya încep să se amenajeze, printre ele fiind şi Tikal, Uaxactun şi El Mirador. Este stabilit sistemul regal de regi şi nobili .
...200 A.D. Pe măsură ce decade civilizaţia Olmec, Maya devin puterea dominantă în regiune. Începe perioada clasică, o culme a culturii spirituale.
...600 A.D. Oraşul Tikal ajunge la o populaţie de 500,000 de oameni, devenind cel mai mare şi mai puternic oraş/stat dub Mesoamerica, însă un eveniment necunoscut distruge chiar puternicul oraş Teotihuacan.
...
750 A.D. Perioada de război şi tumult duce la declinul comerţului, iar conflictul dintre statele Maya sporeşte.
...800 A.D. Multe oraşe Maya mari sunt abandonate, iar puterea trece către est, către oraşe cum ar fi Coba in Mexico.
...899 A.D. Tikal este abandonat.
...900 A.D. odată cu prăbuşirea marilor oraşe, începe perioada Clasică. Deşi multe orăşele Maya şi-au continuat propriul stil de viaţă, totuşi cultura Maya în următoarele sute de ani se va amesteca cu cultura Toltec.
...1517 A.D. Spaniolii ajung în Yucatan, aducând boli care vor ucide 90% din ceea ce rămăsese din populaţia Mayan . deşi cei mai mulţi Maya au fost cuceriţi, mulţi continuă să se revolte împotriva dominaţiei spaniole, care continuă de un secol.
...1695 A.D. Sunt descoperite ruinele Tikal de către un preot spaniol.
...1697 A.D. Cade şi ultimul oraş maya, Tayasal.
...2012 A.D. Pe 22 decembrie se încheie calendarul Maya. Potrivit profeţiei , lumea va fi pentru totdeauna schimbată din pricina unui cutremur serios.



Citeste mai departe...

COLOSUL DIN RHODOS


Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia, una din cele şapte minuni ale lumii.
Statuia îl înfăţişa pe zeul grec al Soarelui, Helios şi măsura cca 34 m.
Construcţia s-ar fi realizat în 12 ani şi ar fi fost finalizată în anul 282 î.C.
După unii, străjuia intrarea în portul din insulă.
Conform cercetărilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde în prezent este intrarea în Castelul Templierilor .

sursa: Colosul din Rhodos cele sapte 7 minuni ale lumii





Citeste mai departe...

FARUL DIN ALEXANDRIA


Farul din Alexandria a fost construit pentru ca marinarii din aceea vreme sa poata gasi tarmul cand se intorceau din calatoriile pe mare .
A fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani.
Farul era amplasat pe vechea insula Pharos, un fel de peninsula inglobata in cadrul orasului Alexandria.
El se mai numea si Pharos, dupa numele insulei.
Orasul Alexandria a fost fondat in 331 inainte de Hristos de catre Alexandru cel Mare, regele Macedoniei.
Dupa moartea sa , Ptolemeu Soter, rege al Egiptului, a stabilit aici capitala.
In fata coastelor se gasea o mica insula, Pharos, al carei nume se presupune ca venea de la “insula lui Pharaon.

sursa: Farul din alexandria cele sapte 7 minuni ale lumii





Citeste mai departe...

RUINELE ORASULUI MACHU PICCHU




Ruinele oraşului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locaţii străvechi din lume.
În timp ce incaşii in mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălţime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele şi miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând "vechiul pisc" în limba Quechua), adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri.

Oricare ar fi originile sale, incaşiil-au transformat într-un mic (5 mile pătrate), dar extraordinar oraş.
Invizibil de dedesubt şi complet natural limitat, înconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrăni populaţia, şi irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare să fi fost folosit de incaşi ca un oraş ceremonial secret.610 metri deasupra, gălăgiosul râu Urubamba, norul înfăşoară ruinele palatelor, băilor, templelor, hambarelor şi a în jur de 150 de case, toate într-o remarcabilă stare de conservare.
Aceste structuri, săpate în granitul din vârful muntelui sunt minuni atât arhitecturale cât şi estetice.
Multe dintre cărămizile cântărind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atât de precis sculptate şi unite cu atâta exactitate, încât îmbinările fără mortar nu permit nici măcar unei lame de cuţit să intre printre ele.
Se ştiu puţine lucruri despre utilizările sociale sau religioase ale oraşului în vremurile incaşilor.
Scheletele a 10 femei şi ale unui bărbat duc la presupunerea că acest sit ar fi putut fi un sanctuar pentru pregătirea preoteselor şi/sau a mireselor nobilimii incaşe.
Oricum, examinarea ulterioară a oaselor a dezvăluit un număr egal de oase masculine, ceea ce indică faptul că Machu Picchu nu era exclusiv un templu pentru femei.
În inima unui lanţ de munţi acoperiţi de un dens covor vegetal, Machu Picchu domină de mai bine de cinci veacuri îngusta şi adânca vale a râului Urubamba.
Acest cadru natural excepţional a făcut din cetatea incaşă situl cel mai spectaculos din vechiul Peru.
Inalţat pe la 1450 de suveranul incaş Pachacuti, Machu Picchu a fost în chip brutal abandonat de locuitorii săi în 1572, apoi uitat.
A fost redescoperit în 1911 de istoricul Hiram Bingham, ale cărui teorii asupra sitului s-au bucurat multă vreme de autoritate.
Machu Picchu numară cam 200 de clădiri, cel mai adesea în formă de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj şi nici o despărţitură interioară.
Construcţiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic în formă de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului şi Intihuatana, sau cadranul solar.
Micul oraş poate găzdui între 500 şi 1.000 de persoane, cifră modestă dacă o comparăm cu cei 200.000 de locuitori pe care îi număra, fară îndoială, pe atunci Cuzco, capitala.

sursa: art-zone


Citeste mai departe...

LACUL SACALAIA




Pe Valea Bontului (un afluent al Fizesului), intre comunele Fizesu Gherlei si Sic (judetul Cluj), se afla un lac misterios, numit Lacul Sacalaia sau Lacul Stiucilor.
Vietuitoare monstruoase, disparitii de persoane, o cale spre alte lumi, fenomene ciudate, fac din Lacul Sacalaia un Loch Ness al Transilvaniei.
Lacul Sacalaia se afla pe o veche exploatare de sare, langa un drum de pe vremea romanilor, de-a lungul caruia se insiruiau, pe vremuri, mici asezari ale "ocnasilor".
Maria Rus, cabaniera Lacului Sacalaia, "gestioneaza" si legendele legate de lac.
Se spune ca, pe vremea romanilor, lacul a inghitit o asezare.

Cand apa devenea foarte limpede, se putea zari acoperisul unei bazilici.
Inotatori cu experienta se avantau spre satul scufundat, dar unul cadea jertfa, fiind inghitit de un vartej ce se forma in jurul bazilicii.
De 30 de ani, depunerile au acoperit satul, iar bazilica nu si-a mai luat jertfa anuala.

Uneori, toamna, cand apa se raceste brusc, vietuitoarele lacului se ridica la suprafata, pentru a suplini deficitul de oxigen din apa.
Aceasta "aparitie" este insotita de un puternic iz de sulf ce se degaja de pe fundul apei.
Fenomenul dureaza cateva zile, prilej pentru vanatori de mituri care se posteaza la panda, asteptand ivirea vietatilor monstruoase ce salasluiesc in lac.
Cabaniera Maria Rus spune ca lacul este rezervatie naturala si ca in el si in stufarisul din imprejurimi traiesc multe pasari si animale de exceptie, unele necatalogate inca.
Uneori, chiar dimensiunile pestilor sunt "monstruoase": stiuci de peste 3 m si somni de peste 7 m.
Din cauza "necunoscutelor" lacului, pescuitul e permis doar din barca si este interzis in timpul iesirii pestilor la suprafata.
Adancimea exacta a lacului nu se cunoaste.
Oficial, se spune ca are in jur de 10 - 12 metri. Insa niste scafandri austrieci au facut o scufundare pana la 28 de metri, iesind la suprafata fara a atinge fundul.
Legenda spune ca, intr-un anumit loc de pe fundul lacului, s-ar gasi o poarta spre alta emisfera.
S-au spre alte lumi...





sursa: ziarul-ziarul


Citeste mai departe...

MISTERU PESTELUI CU DINTI



In anul 2006, un pescar din Texas,a prins un peste mai neobisnuit.
El a ramas uimit vazand ce captura avea in carlig.
"A fost nevoie de o buna perioada de timp pentru a-mi revenii din surpriza, nu am mai vazut asea ceva" ,declara uimit pescaru-l.
Parcul din Texas si Wildflife,au identificat pestele ca apartinand speciei Pacu ,specie ce se gaseste in lacul Buffalo Springs.
"Probabil la scapat cineva aflat in trecere pe acolo " declara entuziasmat Greg Thornton, manager la Buffalo Springs.


Citeste mai departe...

MAMUTII LA NOI IN TARA




Doi sateni din satul Scheia, comuna Alexandru Ioan Cuza, au gasit un fragment de maxilar al unui mamut in albia Siretului.
Specialistii de la Muzeul de Istorie Naturala spun ca dupa inaltimea dintilor este posibil sa apartina speciei "mammuthus primigenius", ultima specie de mamuti, care a disparut in urma cu 10.000 de ani.
Cu o lungime de circa 40 de centimetri si o greutate de aproximativ 7 kilograme , fragmentul reprezinta o portiune de maxilar avind un molar care a apartinut unui mamut. Partea externa arata ca o scoarta de copac, iar la atingere pare a fi un metal.
Satenii s-au dus repede cu "grozavia" la scoala din sat, la profesoara de biologie, in speranta ca vor obtine mai multe informatii despre descoperirea lor .
Sint foarte bine tasati dintii, intariti ca de piatra. Eu zic ca e ierbivor, rumegator. Cred ca are vreo suta de ani. Copiii fabuleaza, spun ca e dinozaur. Dupa marime cred ca a apartinut unui cal, dar e prea tocit ca sa-ti dai seama", a declarat Andreea Cobjug, profesor de biologie la clasele V- X in satul Scheia.
Directorul Muzeului de Istorie Naturala din Iasi, conf.dr. Ioan Cojocaru, cadru didactic la Facultatea de Biologie, spune ca ceea ce au gasit satenii de la Scheia reprezinta urmele unui mamut, specie care a inceput sa se dezvolte in urma cu doua milioane si jumatate de ani, pina acum 10.000 de ani.
"Pe toata valea Siretului s-au gasit resturi de mamuti si elefanti fosili. Mamutii umblau acum zeci de mii de ani in turme, cum umbla in prezent vacile. De fiecare data cind ploua mai tare se gaseste cite un rest de dinte. Nu este o raritate din punct de vedere stiintific. Dintii de mamut sint rezistenti pentru ca e partea cea mai rezistenta a scheletului", a declarat Ioan Cojocaru. Specialistii muzeului spera ca fragmentul sa ajunga in colectia lor.


sursa: www.ziaruldeiasi.ro


Citeste mai departe...

MONSTRU S-AU PESTE !!!


Oamenii de ştiinţă suspectează un peşte uriaş că a început să vâneze oameni, locuitori ai aşezărilor de pe marginea unui râu indian, scrie cotidianul britanic The Sun. Animalul, care este un tip de somn mutant, se pare că a prins gustul cărnii umane după ce s-a hrănit mult timp din cadavrele aruncate în râu, după ritualurile specifice de înmormântare.

Localnicii suspectează de ceva vreme că în apele râului trăieşte un monstru misterios, însă lucrurile au devenit mai serioase după ce acesta a început să vâneze înotătorii care se aventurau în zonele respective. Râul cu pricina, Marele Kali, curge de-a lungul graniţei Indiei cu Nepalul. Biologul Jeremy Wade a mers la faţa locului pentru a investiga “cazul” şi a realizat un documentar despre peştele uriaş, potrivit The Sun.

“Localnicii mi-au expus teoria lor, cum că monstrul a crescut peste măsură datorită unei diete bazate în special pe cadavrele arse parţial. Se poate să fi prins gustul cărnii după ce s-a înfruptat din rămăşiţele de la înmormântări”, a povestit Jeremy Wade . Wade a şi prins un astfel de somn-monstru, care cântărea peste 70 de kilograme şi era lung de aproape 2 metri, probabil cel mai mare găsit vreodată, crede el.

Anul trecut, un băiat nepalez de 18 ani a pierit în apele râului, unde a fost târât, potrivit martorilor, de “un fel de porc alungit”. Totuşi, prima victimă a monstrului acvatic ar putea fi un alt nepalez, de 17 ani, care a fost ucis în mod misterios în 1988, în timp ce se scălda în râul cu pricina.

În acel caz, martorii au povestit că băiatul a fost, pur şi simplu, tras în adâncuri. La fel s-a întâmplat şi trei luni mai târziu, când un băiat mai mic a fost smuls de lângă tatăl său, într-o fracţiune de secundă, şi tras la fund, mai spun localnicii.


sursa: www.clujeanul.ro



Citeste mai departe...

ORANG PENDEK


Orang Pendek , inseamna"persoana scunda", si este numele unei primate , ce populeaza padurile din Sumatra, Indonezia.
Aceste animale au fost observate de circa 100 de ani ,de catre triburile si localnicii ce traiesc in apropiere.
Potrivit martorilor ,animalul are o inaltime ce variaza de la 80cm la 1,20m, trupul este acoperit de o blana neagra-maronie scurta, iar pe cap are un fel de coama .
Localnici declara ca ar avea un piept imens, umeri lati si un abdomen puternic.
Se spune ca animalul este atat de puternic incat poate rupe copaci mai mici si vita de vie pe care o cultiva bastinasii.
Picioarele in conparatie cu trupul, sant scurte si suple ceea ce-i ofera o agilitate mai mare decat a gorilelor.
El a fost observat in multe cazuri de catre localnici, mai ales pe terenurile agricole de la marginea padurii,mergand prin culturile de poorumb, cartofi si alte legume ce sant cultivate.
Se crede ca "delicatesa" pe care o consuma Orang Pendek ar fi radacinile de ghimbir, planta cunoscuta pe plan local ca "pahur" sau "lolo".
Cele mai multe informatii provin din partea unui trib cunoscut sub numele de Orang Kubu, care au trait in mod traditional in padurile si zonele invecinate Indoneziei. Ei cunosc acest animal foarte bine ,si de acea il considera ca pe un co-locuitor al lor.
Dea lungu anilor, au fost stranse si catalogate multe dovezi ,incepand de la fire de par pana la urme de talpi si anumite zgarieturi pe scoartele copacilor.
Cu toate acestea nu sa reusit capturarea vreunui exemplar pentru studiu.

Am sa va prezind in continuare un documentar facut de o echipa de cercetatori, care au fost la fata locului.






Citeste mai departe...

LACU-L FARA FUND



O foarte interesanta poveste este despre misteriosu-l lac Sobolkho. Probabil nu exista locuitor din Siberia care sa nu fi auzit despre lacul fara fund.
Acest lac are o reputatie foarte proasta.Acest lucru este cauzat de faptu-l ca In acest lac au disparut numeroase animale si un anumit numar de persoane.
In lac au disparut dea lungul timpului circa 300 cai, 500 vaci si 25 de persoane. Martorii, sustin ca vad adesea lumini stralucitoare ce apar deasupra lacului in fiecare seara.
Aceste lumini sant considerate a fi, sufletele celor care s-au inecat.

In ultimi ani numarul cazurilor de disparitii din jurul lacului a scazut foarte mult, aceasta datoranduse faptului ca localnici evita sa se mai apropie de acesta.
Legendele locale spun ca practic lacul nu are fund.Inca nu se stie cam ce adancime ar avea.
Aceste "povesti" ca sa le spunem asea, au atras atentia specialistilor care au facut o serie de investigatii.
In
urma expertizei care sa facut la fata locului ,sa ajuns la concluzia ca acest lac prezinta un exemplu clasic de geopathogenic ,care se leaga de structura specifica scoartei pamantului care se afla in aceasta zona.

Cu privire la diametrul acestuia ,el are aproximativ 30 metrii,avand o apa foarte rece si intunecata.
Pe margine nu exista nici un fel de planta.
Referitor la adancimea lacului, oamenii de stiinta au reusit sa ia masuratori la marginea lui, unde sa constatat ca ar avea cam 13 metrii.
Ceea ce ia pus pe ganduri este faptul ca nu au putut lua masuratori cu exactitate la centrul lui,aproximanduse ca ar avea circa 250 metrii anancime.
Practic aceasta concluzie, nu este justificata in totalitate,ramananduse la ipoteza ca : LACUL NU ARE FUND.


Citeste mai departe...

MONSTRU-L DIN LOCH NESS

Descrierea monstrului din Lonch Ness ,aminteste de o reptila acvatica ce convietuia pe vremuri inpreuna cu dinozaurii.
Legenda despre monstru sau animal ce traieste in lac, este cunoscuta de 1500 ani.
In anul 1880 scafandru-l Duncan McDonalds, declara ca un monstru urias ar fi inotat in directia lui.
Peste ani de zile mai precis an anul 1933, sotii Spicer au zarit an apele lacului o creatura lunga de aproximativ 9 metri lungime, asemanatoare unui dinozaur.
Cu toate acestea oameni de stiinta nu au dat crezare afirmatiilor, fiindca nu exista nici pana in ziua de astazi dovezi concrete.
Ziarele din Londra au trimis corespondentii in zona,iar o trupa de circari,ar fi oferit o inportanta suma de bani celui care ar fi prins
creatura.
Ziarul Daily Mail din Londra , a angajat un vanator de renume sa captureze monstru-l, iar acesta a declarat ca ar fi gasit urmele unui urias patruped.
In urma declaratiei, ziarul a publicat un articol cu untitlu pe masura:
"MONSTRUL DIN LOCH NESS NU ETE O LEGENDA, CI UN FAPT REAL".
Sute de turisti au navalit atunci sa vada monstrul.
Inbarcati an barci au asteptat zile in sir sa vada minunea, ceea ce nu sa intamplat.
O serie de mulaje ale urmelor au fost trimise la Muzeul din Marea Britanie ,dar acestea s-au dovedit ar fi ale unui animal si mai exact ale unui
hipopotam.
Aceasta poveste a cam taiat avantul vanatorilor de legende dar, povestile au continuat.
In anul 1934, a fost publicata prima fotografie ce reprezenta o creatura asemanatoare cu un dinozaur.
De atunci numeroase expeditii dotate cu sonare si aparate performante ,
au cercetat suprafatele lacului.
Cu toate ca au fost aduse tot felul de dovezi concludente si neconcludente, fotografia facuta an anul 1934 sa dovedit a fi o farsa.
Acest lucru insa nu a taiat de data aceata avantul turistilor si al profesionistilor de a vizita faimosu-l lac, sperand in continuare sa zareasca monstrul din LOCH NESS.



Citeste mai departe...